در جدید ترین اظهار نظر درباره تعداد خودروهای زمینگیر در کف پارکینگ شرکتهای خودروساز عادل پیرمحمدی مدیرعامل ساپکو ( تامین کننده قطعات ایران خودرو ) یکشنبه شب گذشته در یک برنامه تلویزیونی از بلاتکلیفی۵۷ هزار دستگاه از محصولات ایران خودرو در پارکینگهای این شرکت خبر داد. بهنظر میرسد وضعیت دیگر خودروساز بزرگ کشور یعنی سایپا نیز اگر از این بدتر نباشد بهتر نخواهد بود. اما دلیل تداوم تولید خودروی ناقص و دپوی آنها در پارکینگ خودروسازان چیست؟
آن طور که پیرمحمدی میگوید هر یک از محصولات دپویی در پارکینگ ایران خودرو به طور متوسط ۵ تا ۶ قطعه کسری دارند و از آنجایی که این قطعات امکان ساخت داخل ندارند تنها مسیر تامین آنها واردات است. البته مدیرعامل ساپکو با اشاره به قطعات ترخیص نشده ایران خودرو از گمرک میگوید در حال حاضر ۲۵۰ میلیون دلار قطعات مورد نیاز این شرکت در گمرک است که با ترخیص آنها امکان تکمیل خودروهای ناقص موجود فراهم میشود.هر چند امکان دارد که تعدادی از خودروهای ناقص ایران خودرو با قطعات موجود در گمرک تکمیل شوند اما تامین ارز و همچنین سخت شدن واردات دو چالشی است که مسیر واردات را باریک تر خواهد کرد.
البته این همه ماجرا نیست و با توجه به چالشهایی که در مسیر شرکتهای قطعهساز داخلی نیز قرار دارد بهنظر میرسد در ادامه خودروسازان در تامین قطعات مورد نیاز از منابع داخلی خود نیز با مشکل مواجه شوند.
در این ارتباط آرش محبینژاد، دبیر انجمن صنایع همگن قطعهسازان خودرو نیز در این برنامه تلویزیونی تاکید کرده که در حال حاضر هزار و ۲۰۰ شرکت قطعهساز شناسنامه دار در داخل کشور وجود دارند اما از این تعداد نزدیک به ۴۰۰ واحد، یعنی بیش از ۳۰ درصد، در وضعیت تعطیل یا نیمه تعطیل قرار دارند. براساس اظهارات محبینژاد کل نیروی فعال در زنجیره قطعهسازی کشور ۵۵۰ هزار نفر است که تعطیل و نیمهتعطیل شدن ۴۰۰ واحد تولیدی سبب تعلیق ۱۵۰ هزار نیروی کار در زنجیره قطعهسازی شده است.
بیتردید یکی از اصلی ترین دلایل در ارتباط با تعطیلی بیش از ۳۰ درصدی شرکتهای قطعهساز را باید در چالش تامین نقدینگی این شرکتها جست و جو کرد.به گفته محبینژاد، در شرایط فعلی کل مطالبات شرکتهای قطعهساز از خودروسازان حدود ۳۴ هزار میلیارد تومان برآورد میشود. البته ۶ هزار میلیارد تومان از این مبلغ چکهای خرید دین (ضمانت) از اعتبار فعالان قطعهساز است که در اختیار خودروسازان قرار دارد. اما از این مبلغ ۹ هزار میلیارد تومان بهعنوان مطالبات معوق سررسید گذشته محسوب میشود.
با توجه به اظهارات محبینژاد بهنظر میرسد چنانچه خودروسازان نتوانند در کوتاه مدت فکری به حال پرداخت مطالبات معوق سررسید گذشته و در بلند مدت فکری به حال کل مطالبات معوق قطعهسازان کنند این مساله تبعاتی را برای آنها به همراه خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: