به گزارش بازارخودرو، هرساله با رسیدن به 6 ماه دوم سال و خصوصا فصل زمستان، خرابی یا عدم کارکرد صحیح بخاری خودرو یکی از شایع ترین اتفاقاتی است که مالکین خودروها را به زحمت میاندازد، بخاری خودرو ممکن است به کل باد سرد بدهد، در مواردی به خوبی گرم نکند و گاهی هم حتی اصلا روشن نشود.
در این مطلب به نکات طلایی نگهداری و استفاده از بخاری خودرو نگاهی دوباره خواهیم داشت:
1- بروز مشکل در رادیاتور بخاری
یکی از شایع ترین و پر دردسر ترین عوامل خرابی بخاری خودرو، گرفتگی و یا سوراخ شدن رادیاتور بخاری آن است، وقتی رادیاتور بخاری نتواند بخوبی تبادل حرارتی داشته و گرما را از آب به هوا منتقل کند، بخاری گرمای لازم را نداشته و خوب گرم نمیکند. این مشکل در اکثر مواقع با تعویض رادیاتور بخاری که فرایندی پر دردسر است حل میشود، اما در مواردی معدودی نیز میتوان با شستشو و استفاده از مواد جرم گیر مخصوص، این مشکل را پشت سر گذاشت.
2-رسوب گرفتگی در شلنگهای ورود و خروج رادیاتور بخاری
گاهی جنتهایی که آب رادیاتور خودرو را به رادیات بخاری منتقل میکنند، رسوب گرفته و جلوی ورود و خروج آب را میگیرند، در این موارد نیز با تعویض شلنگ ها یا رفع گرفتگی میتوان عملکرد بخاری را اصلاح کرد.
3- هوا گرفتن یا کاهش سطح مایع خنک کننده موتور
گاهی کمبود آب موتور یا هوا گرفتن سیستم خنک کننده میتواند مانع گردش مایع در سیستم میشود، در نتیجه شبکه گرمایی بخاری نیز نمیتواند به درستی تبادل حرارتی داشته باشد و گرمای آب را به داخل کابین منتقل کند، در این حالت باید ضمن بررسی اجزای سیستم خنک کننده موتور و اطمینان از عدم وجود هرگونه نشتی، به سیستم خنککاری موتور آب مقطر یا ضد یخ اضافه کرده و سیستم را هواگیری کنیم.
4- خرابی ترموستات خودرو
یکی دیگر از عوامل بروز نقص در بخاری، خرابی ترموستات است، ترموستات وظیفه دارد تا مسیر آب موتور را تغییر دهد؛ این قطعه زمانی که نیاز به خنککردن آب نیست آنرا همچنان داخل موتور و اطراف آن حفظ میکند تا وارد رادیاتور نشود و هر زمان که دمای موتور به حدی بالا رفت که نیاز به خنککاری و کاهش دما بود، ترموستات خود به خود باز شده و اجازه گردش آب را میدهد.
گاهی ممکن است که ترموستات دچار نقص شده و کاملا باز بماند، در این حالت مایع درون سیستم خنک کننده مدام درون رادیاتور گردش کرده و خنک میشود، در نتیجه بخاری نیز نمیتواند دمای موردنیاز را تولید کند.
5- خرابی واتر پمپ موتور
در مواقعی مشاهده شده که بحاری خودرو هنگام حرکت و زمانی که دور موتور خودرو بالا است، به راحتی گرمای مورد نیاز را تامین میکند، اما با توقف خودرو و پایین آمدن دور مورتو، از شدت گرما کاسته شده و بخاری باد نسبتا سرد میدهد، این مشکل میتواند به دلیل ضعف در عملکرد واتر پمپ خودرو باشد که با کاهش دور موتور، به دلیل رسوب گرفتکی و یا خورده شدن پره ها، نمی تواند دبی لازم برای گردش مایع خنک کننده در سیستم را فراهم کند.
6- خرابی فن بخاری
ایراد شایع دیگر، خرابی فن و یا دمنده بخاری است؛ در این حالت رادیاتور بخوبی گرم میشود، آب داغ موتور نیز وارد سیستم میشود، ولی در نهایت به دلیل عدم کارکرد فن، تهویه خودرو هیچ بادی تولید نمیکند، علت این اتفاق میتواند سوختن یکی از فیوزها و یا خراب شدن موتور فن بخاری باشد که باید توسط برقکار برای رفع این خرابی اقدام کنیم؛ اما در صورتی که بخاری روشن میشود ولی باد کافی تولید نمیکند، مشکل میتواند از گرفتگی مجرای تهویه، یا عدم تعویض طولانی مدت فیلتر کابین و کیپ شدن آن باشد که با بررسی مسیرها و تعویض فیلتر کابین، این مشکل نیز حل خواهد شد.
7- نقص در یونیت تنظیمات سیستم تهویه
در مواردی مشاهده شده با وجود عدم وجود مشکل در هیچ کدام از موارد بالا، باز هم بخاری باد سرد میدهد، در این مورد ممکن است مشکل از مدار تنظیمات دمای تهویه باشد، این قطعه در خودروهای قدیمی به صورت کاملا مکانیکی، دریچه های تهویه را از حالت کولر به بخاری و بالعکس تغییر حالت میداد، اما در خودروهای بروزتر، این کار به صورت الکترونیکی و با تنظیم دمای مد نظر انجام میگیرد، خرابی اتصالات دریچه ها، یا مدار و دماسنج داخل خودرو نیز آخرین موردی است که میتواند باعث ایجاد اختلال در عملکرد تهویه خودرو شود.
8- مهمترین نکته حفظ سلامت سیستم خنک کننده و تهویه خودرو
در آخر باید اشاره کنیم که مهم ترین نکته برای حفظ سلامت سیستم خنک کننده خودرو و سیستم تهویه، استفاده مداوم از ضد یخ و مایع خنک کننده یا کولانت مناسب در تمام فصول و اجتناب از استفاده آب شیر در سیستم خنک کننده خودرو است، در صورتی که این مورد را رعایت کنیم، سیستم خنک کننده هرگز دچار رسوب گرفتگی یا خوردگی نخواهد شد.
بیشتر بخوانید:
دلیل گرم نکردن بخاری ماشین در هوای سرد چیست؟
گرم نکردن بخاری ماشین در هوای سرد دلایلی دارد که در این مطلب به آن ها پرداخته ایم.
منبع:
بازار خودرو
ارسال
https://bazarkhodro.ir/blog/v/D33598
ارسال توییت